Odpowiednio dobrane składniki oraz kolorystyka składników na talerzu cieszą nasze oczy i wzmagają apetyt na zabranie się za jedzenie.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, przetartym czosnkiem i resztą składników. Formuj kulki mokrymi rękami. Rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kulki ze wszystkich stron. Wystarczy krótka chwila, aby się skurczyły i pozostały soczyste. Wyjmujemy kulki i do ciasta dodajemy kawałek masła.
Podsmaż posiekaną cebulę, dodaj zmielony pieprz, posiekaną paprykę i grzyby. Smażymy kilka minut, posypujemy mąką i po krótkim smażeniu zalewamy bulionem. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, włóż kulki z powrotem i gotuj razem przez 15-20 minut. Doprawiamy i dodajemy posiekaną zieloną część cebuli. Podawane z makaronem, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.