Potocznie nazywana sałatką „Młodzież” opóźnia oznaki starzenia i wyraźnie dodaje energii. Wystarczy jeść ja trzy razy w tygodniu, by poczuć jej dobroczynny wpływ.
Jedna porcja zawiera 450 kalorii, 12 g dobrze przyswajalnych węglowodanów oraz 41 g zdrowych tłuszczów (z awokado i oliwy z oliwek). Dostarcza też wiele witamin i kwasów tłuszczowych omega-3.
Połowę dojrzałego awokado pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Skrop odrobiną soku z limonki lub cytryny. Dzięki temu awokado nie ściemnieje i pozostanie soczyście zielone.
Pomidora i połowę ogórka również drobno pokrój i dodaj do awokado. Całość posyp rozdrobnionym w słoniach serem feta.
Dosyp pestki dyni, sezam i posiekany koperek. Nasiona lnu (siemię lniane) przed podaniem zmiażdż lekko w moździerzu. Zawarty w nich olej lniany będzie lepiej wchłaniany przez Twój organizm.