Wystarczy przygotować i wstawić do piekarnika. Danie jest idealne nie tylko na obiad, ale również na sycącą kolację.
Sos lub pastę w zależności od wyboru wymieszać z jedną łyżką oleju słonecznikowego i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Udka dokładnie umyć i usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie podzielić je na dwie części.
Mięso natrzeć przygotowanym wcześniej sosem i włożyć do lodówki na niecałą godzinę, aby mięso „przeszło” marynatą. W tym czasie cebulę pokroić na półpierścienie, kapustę posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa posolić i wymieszać rękami. Wierz polać olejem słonecznikowym, aby składniki połączyły się.
Warzywa przełożyć do rękawa do pieczenia, a na nie wstawić kurczaka, na którego wierzch położyć masło. Pod wpływem temperatury roztopi się.
Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 200 stopniach.