Jak więc sprawić, by tak się działało za każdym razem? Mam kilka rad, które pomogą Ci się przygotować na upieczenie idealnego biszkoptu.
Do miski wsyp cukier a następnie dodaj cukier waniliowy oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
W następnym kroku podziel cztery jajka osobno na żółtka i na białka. Do żółtek dodaj szczyptę soli i następnie wymieszaj.
Do większej miski wlej białko dodaj szczyptę sili i ubij białko na sztywno. Pamiętaj aby białko ubijać na niskich obrotach. Jak już będzie ubite na pianę, zwiększ obroty oraz dodaj cukier waniliowy. W momencie, gdy cukier waniliowy całkowicie się rozpuści zwiększ obroty do maksimum.
Dodaj wcześniej przygotowane żółtko i mieszaj delikatnie, aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
Następnie przesiej przez sitko do miski mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. W tym momencie możesz dodać także proszek do pieczenia – lecz nie jest to konieczne.
Do mniejszej miski wlej mleko i olej, a następnie dodaj odrobinę wyrabianego ciasta. Dokładnie wymieszaj i powstałą konsystencję wlej z powrotem do wyrabianego ciasta.
Wymieszaj wszystko delikatnymi, okrężnymi ruchami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotuj tortownicę, np. wykładając ją papierem do pieczenia, a następnie delikatnie wlej ciasto. Pamiętaj aby równomiernie je rozprowadzić.
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Włóż patyk w środek ciasta (dotykając dna tortownicy) i następnie wykonaj spiralę według ruchu wskazówek zegara.