Co ważne ten przysmak rozpłynie się w ustach i pozostawi po sobie cudowny smak. Niesamowicie miękki biszkopt, którego ciasto jest perfekcyjne.

Puszyste, wysokie oraz równe biszkopty to idealna baza do kremowych ciast, czy letnich ciast owocowych i galaretkowych.

Jak więc sprawić, by tak się działało za każdym razem? Mam kilka rad, które pomogą Ci się przygotować na upieczenie idealnego biszkoptu.

Składniki biszkoptu:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 40 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (około 5 gramów) – można dodać według uznania, ale nie trzeba
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób wykonania:

Do miski wsyp cukier a następnie dodaj cukier waniliowy oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

W następnym kroku podziel cztery jajka osobno na żółtka i na białka. Do żółtek dodaj szczyptę soli i następnie wymieszaj.

Do większej miski wlej białko dodaj szczyptę sili i ubij białko na sztywno. Pamiętaj aby białko ubijać na niskich obrotach. Jak już będzie ubite na pianę, zwiększ obroty oraz dodaj cukier waniliowy. W momencie, gdy cukier waniliowy całkowicie się rozpuści zwiększ obroty do maksimum.

Dodaj wcześniej przygotowane żółtko i mieszaj delikatnie, aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
Następnie przesiej przez sitko do miski mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. W tym momencie możesz dodać także proszek do pieczenia – lecz nie jest to konieczne.

Do mniejszej miski wlej mleko i olej, a następnie dodaj odrobinę wyrabianego ciasta. Dokładnie wymieszaj i powstałą konsystencję wlej z powrotem do wyrabianego ciasta.

Wymieszaj wszystko delikatnymi, okrężnymi ruchami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotuj tortownicę, np. wykładając ją papierem do pieczenia, a następnie delikatnie wlej ciasto. Pamiętaj aby równomiernie je rozprowadzić.

Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Włóż patyk w środek ciasta (dotykając dna tortownicy) i następnie wykonaj spiralę według ruchu wskazówek zegara.

Następnie włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasta możesz uderzyć kilkukrotnie formą w stół – ułatwi Ci to wyjęcie ciasta z formy. Delektuj się pysznym biszkoptem!

error: Content is protected !!