Drożdże wyrabiamy w niewielkiej ilości letniej wody wymieszanej z cukrem. Następnie czekamy, aż drożdże urosną. Do przesianej przez sito mąki dodajemy sól, wodę oraz wyrobione drożdże.
Całość mieszamy, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Wyrobienie ciasta zajmuje niewiele czasu, wystarczy 5 minut. Następnie należy pozwolić ciastu „odpocząć” na około 30 minut, przykrywając je wilgotną ściereczką. Tak przygotowane ciasto dzielimy rękami na 10 równych części i odstawiamy na kolejne 5 minut.
Z podzielonych kawałków tworzymy na desce trójkąt za pomocą wałka, a następnie zwijamy. Pamiętajmy, aby nie podsypywać deski mąką. Rogaliki układamy na pergaminie lub papierze, nakrywamy folią i pozostawiamy na około 40 minut, aby wyrosły.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C, a na spód piekarnika wkładamy miseczkę z ciepłą wodą. Na środkową część rozgrzanego piekarnika wkładamy ułożone na blasze bułeczki.
Najlepiej wykonać tą czynność w jak najkrótszym czasie tak, aby z piekarnika wydostało się jak najmniej pary. Następnie pieczemy rogaliki około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.