Nowy i prosty przepis na pyszne domowe rogaliki. Ten przepis sprawi, że już nigdy nie kupisz rogalików, a ciasto przygotujesz w 5 minut.

Aby przygotować smaczne domowe rogaliki, wystarczy prosta receptura. Wyrobienie ciasta zajmuje 5 minut, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Dzięki temu mogę codziennie piec pyszne słodkie przekąski dla rodziny.

Do przygotowania rogalików wystarczy kilka składników:

  • 500 g maki pszennej
  • 1 łyżka tłuszczu (masła lub smalcu)
  • 21 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 l cukru
  • 2 łyżeczki soli

Jak przygotować domowe rogaliki?

Drożdże wyrabiamy w niewielkiej ilości letniej wody wymieszanej z cukrem. Następnie czekamy, aż drożdże urosną. Do przesianej przez sito mąki dodajemy sól, wodę oraz wyrobione drożdże.

Całość mieszamy, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Wyrobienie ciasta zajmuje niewiele czasu, wystarczy 5 minut. Następnie należy pozwolić ciastu „odpocząć” na około 30 minut, przykrywając je wilgotną ściereczką. Tak przygotowane ciasto dzielimy rękami na 10 równych części i odstawiamy na kolejne 5 minut.

Z podzielonych kawałków tworzymy na desce trójkąt za pomocą wałka, a następnie zwijamy. Pamiętajmy, aby nie podsypywać deski mąką. Rogaliki układamy na pergaminie lub papierze, nakrywamy folią i pozostawiamy na około 40 minut, aby wyrosły.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C, a na spód piekarnika wkładamy miseczkę z ciepłą wodą. Na środkową część rozgrzanego piekarnika wkładamy ułożone na blasze bułeczki.

Najlepiej wykonać tą czynność w jak najkrótszym czasie tak, aby z piekarnika wydostało się jak najmniej pary. Następnie pieczemy rogaliki około 10 minut do czasu, aż się zarumienią.

Po wyjęciu rogalików z piekarnika, wystarczy skropić je niewielką ilością wody i pozostawić do przestygnięcia. Smacznego!

error: Content is protected !!