Koniecznie spróbuj rolady po szwajcarsku – Niesamowite ciasto i to za sprawą jednej sztuczki: z palcem.

Czy skusisz się na moją roladę po szwajcarsku? Przy użyciu jednego palca wychodzi takie fajne ciasto. Dzieci uwielbiają desery bez śmietanki, więc ta rolada jest idealna, a szczególnie podoba im się wzór. Zdecydowanie je wypróbuj.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

Oddziel jajka i ubij białko z połową cukru, aby powstał śnieg.

Wymieszaj żółtka z drugą połową cukru do uzyskania piany.

Dodaj olej do mieszanki z żółtkami i wymieszaj. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i białka jajek.

Wlej połowę ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Do drugiej połowy dodaj kakao i wodę. Ciasto kakaowe włożyć do worka do szprycowania i ostrożnie nałożyć na jasne ciasto.

A teraz przychodzi sztuczka: weź palec i przeciągnij nim po całej powierzchni od lewej do prawej przez ciasto. Następnie obróć arkusz o 90 stopni i powtórz całość. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C przez około 10 minut.

Po upieczeniu wyłóż go na drugi kawałek papieru do pieczenia. Pokrój po ostygnięciu. Smacznego!

error: Content is protected !!