Roladki cukiniowe to mój hit na każdym przyjęciu. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

To idealny przepis dla osób, które z utęsknieniem czekały na rozpoczęcie sezonu na cukinię!

Każdy fan cukinii będzie zachwycony – jest to niesamowicie prosty, a jednocześnie oryginalny przepis. Ta cukiniowa rolada z nadzieniem z mielonego mięsa kurczaka Cię zaskoczy – jest dużo łatwiejsza i smaczniejsza niż placki z cukinii.

Rolada z cukinii to ciekawy, a także elegancki pomysł na przystawkę, która może być zarówno ozdobą świątecznego stołu, jak i imprezową przekąską.

Przygotowanie jej jest bardzo proste, a dzięki temu, że piecze się ją w piekarniku zaoszczędzisz dużo czasu na sprzątaniu kuchni. Ten wyjątkowy przepis mile Cię zaskoczy!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 małe jajka
  • 300 g mielonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej słonecznikowy
  • przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony, zioła

Przygotowanie:

Umyte cukinie zetrzyj na grubej tarce, a następnie pozbądź się nadmiaru płynu. W dużej misce wymieszaj jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodaj startą na tarce cukinię i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj 2-3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj. Rozprowadź masę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego, następnie dodaj mielone mięso z kurczaka.

Smaż ciągle mieszając do czasu, aż kurczak będzie idealnie przysmażony. Na koniec dopraw mięso solą i pieprzem. Usmażone mięso przełóż do dużej miski i połącz je z uprzednio startym serem. Dokładnie wymieszaj.

Upieczone ciasto w pergaminie umieść na ręczniku, na środku ciasta ułóż nadzienie pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Zwiń roladkę i umieść ją z powrotem w piekarniku na 10 minut, aż ser się rozpuści.

Cukiniowa rolada jest gotowa! Możesz podawać ją na zimno lub ciepło.

Przed podaniem pokrój ją na mniejsze kawałki i rozkoszuj się tym wspaniałym smakiem! Aby urozmaicić przekąskę, możesz zamienić nadzienie mięsne na grzybowe – rolada i tak będzie przepyszna.

Podziel się tym przepisem ze znajomymi, którzy także kochają cukinię!

error: Content is protected !!