Roladki cukiniowe to mój hit na każdym przyjęciu. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.
To idealny przepis dla osób, które z utęsknieniem czekały na rozpoczęcie sezonu na cukinię!
Każdy fan cukinii będzie zachwycony – jest to niesamowicie prosty, a jednocześnie oryginalny przepis. Ta cukiniowa rolada z nadzieniem z mielonego mięsa kurczaka Cię zaskoczy – jest dużo łatwiejsza i smaczniejsza niż placki z cukinii.
Rolada z cukinii to ciekawy, a także elegancki pomysł na przystawkę, która może być zarówno ozdobą świątecznego stołu, jak i imprezową przekąską.
Przygotowanie jej jest bardzo proste, a dzięki temu, że piecze się ją w piekarniku zaoszczędzisz dużo czasu na sprzątaniu kuchni. Ten wyjątkowy przepis mile Cię zaskoczy!
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 małe jajka
- 300 g mielonego kurczaka
- 1 cebula
- 100 g twardego sera
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej słonecznikowy
- przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony, zioła
Przygotowanie:
Umyte cukinie zetrzyj na grubej tarce, a następnie pozbądź się nadmiaru płynu. W dużej misce wymieszaj jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodaj startą na tarce cukinię i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj 2-3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj. Rozprowadź masę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego, następnie dodaj mielone mięso z kurczaka.
Smaż ciągle mieszając do czasu, aż kurczak będzie idealnie przysmażony. Na koniec dopraw mięso solą i pieprzem. Usmażone mięso przełóż do dużej miski i połącz je z uprzednio startym serem. Dokładnie wymieszaj.
Upieczone ciasto w pergaminie umieść na ręczniku, na środku ciasta ułóż nadzienie pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Zwiń roladkę i umieść ją z powrotem w piekarniku na 10 minut, aż ser się rozpuści.
Cukiniowa rolada jest gotowa! Możesz podawać ją na zimno lub ciepło.
Przed podaniem pokrój ją na mniejsze kawałki i rozkoszuj się tym wspaniałym smakiem! Aby urozmaicić przekąskę, możesz zamienić nadzienie mięsne na grzybowe – rolada i tak będzie przepyszna.