Odkryj tajemnicę chwastu w Twoim ogrodzie: Może być ważniejszy, niż myślisz.

Chociaż często traktowana jest jako niechciany chwast w wielu ogrodach, ta roślina ma również potencjał, by stać się ozdobą twojego.

Jej trwałość jest zadziwiająca, a usunięcie jej z ogrodu może być problematyczne, rośnie bowiem z niezwykłą szybkością. Chociaż jest określana przez wielu jako chwast, mało kto wie, że dostarcza więcej omega-3 niż olej rybny, co ma znaczne korzyści dla zdrowia.

Mowa tu o portulace warzywnej, która jest także nazywana cudowną zielenią.

Jej wartości odżywcze są imponujące: 2,2% białka, 0,5% zdrowych tłuszczy, 6,5% węglowodanów, 1,2% błonnika i 2,2% minerałów. Zawiera witaminy takie jak C, prowitaminę A, B1 i B2 oraz wiele innych składników jak glikozydy, saponiny, śluzy, gorycze, olejki eteryczne i różne kwasy organiczne.

W porównaniu z innymi warzywami jej wartość odżywcza jest wyjątkowa: ma siedem razy więcej beta-karotenu niż marchew, sześć razy więcej witaminy E niż szpinak i aż czternaście razy więcej omega-3. Dzięki tym składnikom, pomaga w walce z takimi schorzeniami jak rak, udary czy choroby serca. Jest również skuteczna w leczeniu bezsenności.

Oto niektóre z korzyści zdrowotnych portulaki:

  • wsparcie w terapii cukrzycy typu 2 i nadciśnienia,
  • wspieranie serca i układu krążenia,
  • pomagająca w bezsenności,
  • ochrona kości i stawów,
  • właściwości przeciwzapalne,
  • wzmacnia odporność,
  • zawiera więcej witaminy A niż inne zielone warzywa,
  • pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia.

Dzięki obecności minerałów, portulaka jest również skuteczna w leczeniu problemów skórnych, począwszy od obrzęków i ukąszeń, po zmniejszenie zmarszczek. Stosując jej miąższ na skórę, możemy łagodzić podrażnienia. Pomaga też w przypadku wypadania włosów i łamliwości paznokci. Omega-3 w niej zawarte dbają o kości. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest używana w wielu schorzeniach.

Młode liście i łodygi portulaki mają kwaśny smak i są pyszne. Starsze części można blanszować. Jej sok to doskonałe uzupełnienie diety.

Chciałbyś hodować portulakę w swoim ogrodzie? Nasiona można nabyć w sklepach internetowych. Najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach, w dobrze przepuszczalnej glebie. Już po kilku tygodniach od wysiewu można przystąpić do zbiorów.

A oto przepis na probiotyk z portulaki:

Składniki:

  • czosnek,
  • cytryna,
  • portulaka,
  • ocet winny,
  • sól gruboziarnista,
  • chili,
  • sól cytrynowa.

Marynata:

  • 100 ml octu,
  • 3 łyżeczki soli gruboziarnistej,
  • 1 łyżeczka soli cytrynowej.

Instrukcje:

Portulakę umyj i umieść w sterylizowanych słoikach. Do każdego dodaj 1-2 ząbki czosnku, kawałki cytryny i chili. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Gdy sól się rozpuści, dodaj wodę i zalej portulakę. Doprowadź do pełnego napełnienia słoika wodą, a następnie szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym miejscu przez tydzień zanim skosztujesz.

error: Content is protected !!