Lepiej zrób podwójną porcję: Domowe rurki z kremem z lat 90-tych. Genialnie prosty i szybki przepis.

Spośród najlepszych słodyczy z mojego dzieciństwa najbardziej kocham legendarne rurki ze śmietaną, które stały się już prawdziwym klasykiem.

Są obłędnie smaczne i niezbyt skompilowane w przygotowaniu. Dlaczego więc nie zadowolić siebie i bliskich takim pyszny deserem? Dzisiaj powiem Ci, jak przygotować je w prosty i przyjemny sposób, abyś mogła zaserwować je np. na rodzinnym przyjęciu.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 250 g margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 3-4 żółtka
  • 250 ml kwaśnej śmietany

SKŁADNIKI NA KREM

  • 300 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE

Margarynę wymieszaj z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, a następnie zagnieć ciasto.

Włóż ciasto do lodówki na 2 godziny (możesz nawet na całą noc). Rozwałkuj cienko ciasto i pokrój w cienkie paski.

Nawiń paski na metalowe stożki do pieczenia.

Jeśli nie masz specjalnych form, możesz je wykonać w domu z papieru pergaminowego.

Piecz rurki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

Ubij śmietanę z cukrem. Możesz oczywiście przygotować masę budyniową i nią nadziać rurki, ale z śmietaną jest mniej problemów, a jest równie dobra jak i nie smaczniejsza.

Schłodzone rurki napełnij śmietaną i posyp cukrem pudrem. Domowe rurki z kremem są gotowe. Smacznego! Smacznego!

error: Content is protected !!