Sałatki bez majonezu, kwaśnej śmietany i sera: Można je jeść nawet o północy i nadal schudnąć.
Fantastycznie smaczne sałatki, z którymi odchudzanie idzie jak z masłem.
Sałatka z buraków na odchudzanie
Potrzebujemy:
- 1 biała kapusta
- 1 burak czerwony
- 1 marchewka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie:
Sałatkę tę przygotowuje się niezwykle szybko, gdyż warzyw nie trzeba poddawać obróbce cieplnej. Buraki, kapustę i marchewkę zetrzeć na cienkiej tarce, skropić sokiem z cytryny i olejem lnianym. Możemy dodać sól i czarny pieprz.
Doskonała sałatka z tuńczykiem
Potrzebujemy:
- 170 g tuńczyka we własnym soku
- 3-4 większe liście sałaty
- 2 pomidory
- 240 g kukurydzy
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj liście sałaty i osusz je ręcznikiem papierowym. Odlej nadmiar płynu z tuńczyka i przełóż go do salaterki. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do tuńczyka, dodać posiekaną sałatę, a na koniec pokrojoną w paski kukurydzę i oliwki. Jeśli użyliśmy tuńczyka we własnym soku, możemy dodać kilka kropli oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem razowym.
Sałatka „Wiosna”
Potrzebujemy:
- 1 jabłko
- Jedna trzecia puszki kukurydzy w puszkach
- 0,5 główki kapusty
- sok z cytryny do smaku
- sól dla smaku
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcedź kukurydzę z solanki, aby pozbyć się płynu. Oczyść jabłka, drobno je posiekaj, a także posiekaj kapustę. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Dodać sok z cytryny, posypać solą i pieprzem. Mieszamy. Ze względu na brak majonezu większość tych sałatek można łatwo przechowywać w lodówce, dzięki czemu można od razu przygotować podwójne porcje – na obiad i śniadanie.
Sałatka marchewkowo-jabłkowa
Potrzebujemy:
- 1 do 2 marchewek
- 1 do 2 jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka białego octu
Przygotowanie:
Zetrzyj jabłka bez skórki i marchewkę na tarce. Wymieszaj miód i ocet i polej nimi jabłka i marchewkę. Wszystko dobrze wymieszaj.