Po 30 minutach powstała aromatyczna niespodzianka: Pokroiła cukinię i wzięła garść sera.

Jestem pewna, że uwielbiasz cukinię tak samo jak ja. W końcu, jak jej nie kochać! Dania z młodej cukinii są niezwykle różnorodne, chociaż samo warzywo nie ma wyraźnego smaku, jest bardzo zdrowe i łatwe do przygotowania.

Dzisiaj podzielę się z Tobą recepturą na fantastycznie delikatne danie, które z pewnością stanie się Twoim ulubionym na bazie cukinii! Potrzebne składniki są łatwo dostępne a przygotowanie tego dania to prawdziwa przyjemność!

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 1 łyżeczka przyprawy do orzechów
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g mozzarelli

PRZYGOTOWANIE

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki po obu stronach i pokrój ją w cienkie plasterki o grubości około 1,5 cm. Umieść pokrojoną cukinię w głębokiej misce i posyp solą. Dobrze wymieszaj, aby wypuściła sok.

Mozzarella zetrzyj na drobnej tarce. Możesz użyć też parmezanu, wtedy smak gotowego dania będzie bardziej wyraźny.

Cukinię włóż do durszlaka, aby odsączyć nadmiar wilgoci. Cukinię posyp przyprawą do orzechów. Przyprawa do orzechów to pachnąca mieszanka papryki, posiekanego orzecha włoskiego, kurkumy, kolendry i bazylii. Tą przyprawę możesz łatwo przygotować w domu lub zakupić w sklepie.

Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj.

Umieść cukinię w głębokim naczyniu do pieczenia, układając je jeden kawałek po drugim w rzędach. Posyp górę grubo tartym serem.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Piecz cukinię 40 minut na złoty kolor. Niesamowita przekąska jest gotowa! Można ją podawać oddzielnie lub jako przystawkę, ciepłą lub zimną. Smacznego!

Młoda cukinia gotowana w ten sposób jest niezwykle soczysta i delikatna. Lekka i zdrowa przekąska dla całej rodziny! Nie zapomnij udostępnić przepisu znajomym w mediach społecznościowych!

error: Content is protected !!