Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Odcedź ziemniaki i rozgnieć je na puree. Posiekaj cebulę i czerwoną paprykę w drobną kostkę. Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, aż będzie przezroczysta. Dodaj paprykę i smaż razem z cebulą, aż zmięknie.
Dodaj warzywa do puree ziemniaczanego. Dodaj sól, pieprz, mozzarellę i cebulę dymkę. Wszystko dobrze wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj jajka i mleko, mieszając, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie nasmaruj olejem.
Wylej miarkę ciasta na patelnię i rozprowadź równomiernie. Smaż naleśniki z każdej strony przez 2 minuty. Nałóż porcję farszu ziemniaczanego na naleśnik. Zawiń boki naleśnika, a następnie zwiń go, tworząc bułkę. Roztrzep 3 jajka w misce. Zanurz każdą bułkę w mieszance jajecznej, a następnie obtocz w bułce tartej.