Smażone ziemniaki z pieczarkami – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Smażone ziemniaki z grzybami – sposób przygotowania

Ziemniaki smażone na patelni razem z grzybami mogą być szybkim, smacznym i bezmięsnym posiłkiem. Odrobina czosnku i koperku nada potrawie wyraźniejszy smak.

Składniki

  • pieczarki – 250 gr
  • ziemniaki – 600 gr
  • olej roślinny – w razie potrzeby
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 20 gr
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • koperek – do smaku

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Pieczarki powinny zmięknąć i zacząć nabierać złocistego koloru. Następnie zdejmij je z patelni.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni z odrobiną oleju smażymy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut, po czym mieszamy i smażymy kolejne 5 minut.  Ziemniaki powinny zacząć zmieniać kolor. Dodać masło i cienko pokrojoną w ćwiartki cebulę. Smażyć przez 5 minut.

Następnie przełóż grzyby z powrotem na patelnię, dopraw solą i pieprzem do smaku i krótko smaż, aby się zagrzały. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i posiekany koperek do smaku i można podawać. Smacznego!

error: Content is protected !!