Moją propozycją jest soczysty kurczak w piekarniku, upieczony w niezwykły sposób – w słoiku! Powiem Ci, jak przygotować kurczaka w słoiku bez wody i oleju, w swoim własnym soku. Okazuje się tak delikatny i soczysty, że nie można się mu oprzeć
Kurczaka pokrój na porcje, posól i popieprz do smaku. Obierz cebulę, marchew i ziemniaki. Wraz z pomidorami pokrój wszystkie warzywa na średnie plastry. Ziemniaki posól w osobnej misce. Umieść wszystkie składniki w czystym i suchym trzylitrowym słoiku warstwami, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Nie napełniaj słoika zbyt mocno, w przeciwnym razie może pęknąć! Zamknij szyjkę słoika folią.
Włóż słoik do zimnego piekarnika, a następnie włącz go. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Kurczak z warzywami w słoiku jest gotowy! Mięso z kurczaka jest wielokrotnie smaczniejsze i bardziej soczyste niż tradycyjnie pieczonego.