Zabieg, który sprawi, że Twoje strucle nigdy więcej nie pękną – tajemnica doświadczonych gospodyń domowych.
Czy ktoś nie kocha tradycyjnego strudla?
Nasze babcie zawsze wiedziały, co musi znaleźć się na świątecznym stole: włoskie orzechy, mak, ser biały i strudel kakaowy, który zawsze przygotowywały najlepiej. Otrzymaliśmy kilka cennych porad od doświadczonych gospodyń, aby strudel nie pękał na bokach podczas pieczenia.
Dzięki przydatnym wskazówkom z Facebooka upieczesz strudla doskonałego, który się nie popęka. Być może znasz już niektóre z tych technik, ale inne z pewnością Cię zaskoczą. Połącz je, a z pewnością otrzymasz najsmaczniejszy strudel na świecie.
Wielu gospodyń domowych zauważyło na przestrzeni lat, że wilgotne nadzienie, takie jak kakao czy twaróg, sprawia, że ciasto się moczy i pęka podczas pieczenia.
Oto jak przygotować strudel, aby uniknąć pęknięć:
Przygotowanie ciasta
Podstawą sukcesu jest dobrze wyrośnięte ciasto. Po wyrośnięciu należy je rozwałkować, zwinąć i odstawić pod przykryciem na kolejne 15-20 minut. Ważne jest, aby ciasto było dobrze wyrośnięte.
Kolejny etap to precyzyjne rozwałkowanie i zwinięcie ciasta. Może Cię zaskoczyć, że ciasto nie będzie miało jednakowej grubości. Idealnie rozwałkowane ciasto ma przejście od najcieńszego do najgrubszego.
Zaczynamy wałkowanie od cieńszej strony, która będzie wewnątrz, a na zewnątrz będzie grubsza część ciasta. Dobrze sklejamy końcówkę ciasta (można posmarować odrobiną jajka) i układamy na spodzie. Nie zwijaj strudla zbyt ciasno.
Luźniejsze zwinięcie pomoże uniknąć pęknięć. Sprawdzanie wilgotności ciasta na wierzchu poprzez nakłuwanie nie jest wystarczające. Pomocne jest również nacinanie ciasta ukośnie na wierzchu.
Nacięcia nie powinny być zbyt głębokie ani zbyt blisko siebie. Posmaruj wierzch ciasta. Dbaj o odpowiednią ilość nadzienia, ponieważ zbyt duża może spowodować pęknięcie.
Ten sposób jest zalecany dla nadzienia kakaowego. Smaruj ciasto olejem przed rozwałkowaniem. Posyp kakao, czekoladowy budyń lub cukrem. Skrop roztopionym masłem lub olejem.
Zwijamy strudel, smarujemy go na wierzchu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie umieszczamy go w zimnym piekarniku.
Z pewnością osiągniesz wspaniały efekt! Jeśli zastosowałeś wszystkie podane wskazówki, a strudel wciąż pęka, może to być spowodowane problemem z piekarnikiem. Sprawdź, czy uszczelka nie jest uszkodzona – gdy nie jest szczelna, powoduje gorszą jakość pieczenia. Mamy nadzieję, że nasze porady okazały się bardzo pomocne.