Idealne do kawy, herbaty i świąteczny stół: Niesamowity wypiek – Wyłóż ciasteczka na blasze do pieczenia i upiecz.

Przygotowujesz się już do świątecznych wypieków?

Mamy dla Ciebie idealny cukierniczy trik, jak przygotować kruche ciastka bez foremki, foremek i młynka – wystarczy plastikowa butelka.

Dzięki świetnemu pomysłowi każdy poradzi sobie ze świątecznymi wypiekami!

Składniki:

  • 120 g masła
  • 75 g oleju (pół szklanki)
  • 160 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 390 g mąki
  • 160 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Bierzemy plastikową butelkę i na wieczku rysujemy gwiazdkę, którą następnie wycinamy trymerem.  Zmiękczone masło włożyć do miski , dodać cukier i dobrze wymieszać szpatułką.

Następnie dodaj jajka w temperaturze pokojowej, olej i ponownie dobrze wymieszaj.  Posyp proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i obtocz w mące. Tworzymy nieprzywierające ciasto z tworzywa sztucznego i przenosimy je do plastikowej butelki, którą następnie zamykamy wieczkiem z wyrzeźbioną gwiazdą.

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Teraz dociskamy ciasto do blachy do pieczenia tak, aby powstały równomiernie długie ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut.

Upieczone ciastka moczymy z jednej strony w roztopionej czekoladzie , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy, aż czekolada stwardnieje. Następnie kładziemy ciastka na miskę i możemy podawać je np. z innymi wypiekami świątecznymi.

Smacznego!

error: Content is protected !!