Mamy dla Ciebie idealny cukierniczy trik, jak przygotować kruche ciastka bez foremki, foremek i młynka – wystarczy plastikowa butelka.
Dzięki świetnemu pomysłowi każdy poradzi sobie ze świątecznymi wypiekami!
Bierzemy plastikową butelkę i na wieczku rysujemy gwiazdkę, którą następnie wycinamy trymerem. Zmiękczone masło włożyć do miski , dodać cukier i dobrze wymieszać szpatułką.
Następnie dodaj jajka w temperaturze pokojowej, olej i ponownie dobrze wymieszaj. Posyp proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i obtocz w mące. Tworzymy nieprzywierające ciasto z tworzywa sztucznego i przenosimy je do plastikowej butelki, którą następnie zamykamy wieczkiem z wyrzeźbioną gwiazdą.
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Teraz dociskamy ciasto do blachy do pieczenia tak, aby powstały równomiernie długie ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut.
Upieczone ciastka moczymy z jednej strony w roztopionej czekoladzie , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy, aż czekolada stwardnieje. Następnie kładziemy ciastka na miskę i możemy podawać je np. z innymi wypiekami świątecznymi.