Kwiaty dokładnie płuczemy w misce z wodą. Nie należy myć ich pod kranem, gdyż gwałtowny strumień mógłby wypłukać cenny dla zdrowia pyłek.
Przed myciem kwiaty zostawiamy rozłożone na minimum godzinę na czystym materiale, by pozbyć się owadów.
Kwiaty płuczemy kilkakrotnie, aż woda będzie całkowicie czysta. Po wypłukaniu odsączamy je na sitku i przekładamy na chłonny materiał lub papier, aż całkowicie wyschną.
Przygotowujemy garnek o objętości 1,5 – 2 litry. Z każdego kwiatka obieramy płatki, zieloną część wyrzucamy.
Płatki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Zimne naczynie wkładamy na całą noc do lodówki. W tym czasie płatki wypuszczą wszystkie cenne substancje.