Oczyszczający syrop z mniszka – sposób na wyjątkowy lek prosto z natury

Po upływie wyznaczonego czasu płyn dokładnie przecedzamy, najlepiej użyć do tego gazy. W gotowym płynie nie powinny znajdować się żadne stałe części rośliny, syrop musi być krystaliczny. Z podanej ilości płatków powinniśmy uzyskać 500 ml czystego ekstraktu.

Dokładnie przecedzony płyn umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy całość. Następnie dolewamy też wyciśnięty sok z cytryny. Syrop należy gotować na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. W sytuacji, gdy na powierzchni pojawi się piana, należy zebrać ją łyżeczką i usunąć.

Syropu nie gotujemy dłużej niż 10 minut, gdyż dłuższe gotowanie mogłoby pozbawić go prozdrowotnych właściwości. Po zakończeniu gotowania w naczyniu powinno pozostać około 600 ml aromatycznego syropu wspomagającego system odpornościowy organizmu.

Gotowy syrop pozostaje jeszcze odpowiednio przechować, by uniknąć fermentacji oraz psucia. Jak to zrobić?

Przechowywanie syropu z mniszka lekarskiego

Odpowiednie przechowywanie jest bardzo ważne, dzięki niemu będzie można sięgać po syrop zimą, kiedy organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Najistotniejsze w tym etapie jest dokładne wysterylizowanie butelek i słoików, by pozbyć się bakterii, które mogłyby zapoczątkować proces psucia. Do gotowych naczyń ostrożnie wlewamy gorący syrop, uważając, by szkło nie pękło pod wpływem wysokiej temperatury.

Syrop z mniszka jest już gotowy. Można go używać, jako dodatku do herbaty. Smaczny i aromatyczny płyn będzie miał działanie rozgrzewające, co sprawdzi się przy przeziębieniu i grypy. Regularne picie syropu rozcieńczonego z wodą powinno pozytywnie wpłynąć na wątrobę, poprawić zdrowie oraz samopoczucie.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!