Szałwia lecznicza – przepisy na różne choroby

Liście szałwii są skuteczniejsze, niż jakiekolwiek medykamenty medyczne. Tak powtarzała moja babcia. Warto zatem zapisać ten przepis i stosować miksturę w chorobie.

Choroba nie wybiera pory roku. Nawet latem atakują nas wirusy, ból gardła i choroby alergiczne. Przestawiamy wam dwa znakomite składniki, które połączone ze sobą mają cudowne moce uzdrawiające z chorób, także żołądkowych. To idealny duet na wszelkie problemy zdrowotne.

Jakie właściwości ma szałwia?

Szałwia już w czasach starożytnych była używana jako antybiotyk. W jej uzdrawiającą moc wierzyli Rzymianie, Arabowie, Grecy i Chińczycy, mawiając, że to klucz do długiego i zdrowego życia. Na co pomaga?

  • łagodzi infekcje jamy ustnej i ból gardła,
  • pomaga przy infekcjach jelitowych,
  • obniża gorączkę, łagodzi nieprzyjemne objawy, np. dreszcze w przeziębieniach i grypie.

Szałwia wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Właściwości cynamonu

Cynamon jest bardzo dobrze znanym składnikiem, często wykorzystywanym w kuchni. np. do pieczenia ciast. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ma doskonałe właściwości prozdrowotne.

  • zabija większość bakterii, odpornych na antybiotyki,
  • jest skuteczny w przypadku Escherichia coli.

Poznaj starożytny napój na zdrowe i długie życie

  • 250 g liści szałwii umieść w 1,5 litra brandy,
  • po 3 tygodniach przefiltruj i wymieszaj z miodem agatowym w ilości 1 kilograma,
  • przelej do butelek ze szkła,
  • odstaw na 3 tygodnie,
  • butelki z miksturą wstrząsaj od czasu do czasu.

Po trzytygodniowym odstaniu możesz zacząć go spożywać w ilości 1 łyżka dziennie. Idealnym dodatkiem jest cynamon. Wystarczy szczypta dodana do mikstury.

Leczenie i zapobieganie stanom zapalnym i wirusom

Do przygotowania mikstury potrzeba:

  • 100 ml 70% alkoholu,
  • 20 gram liści szałwii wcześniej pokrojonych.

Składniki muszą się zaparzyć w ciepłym miejscu. Po wstrząśnięciu trzeba je przelać do szklanej butelki. Spożywać 3 razy dziennie w ilości 10-15 kropli dodanych do wody, herbaty lub soku.

Leczenie zapalenia oskrzeli i problemów z oddychaniem

Do przygotowania nalewki potrzeba:

  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół litra mleka,
  • pół łyżeczki cynamonu.
  • pokrojona na drobno szałwia.

Z cukru zrób karmel, dodaj mleko. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj pokrojone liście szałwii i cynamon. Odczekaj 10 minut, po czym wypij 1/3 napoju. Przed spożyciem podgrzej. Napój pij 3 razy dziennie.

error: Content is protected !!