Wykorzystując starą, plastikową butelkę możemy w łatwy sposób wyhodować swój własny szczypiorek w domu. Wystarczy odciąć górną część opakowania po napoju, a następnie przekroić środek butelki na dwie części.
Dno butelki wypełniamy materiałami, które pomagają zatrzymać wilgoć przez dłuższy czas, mogą to być np. trociny, wata, a nawet papier toaletowy. Do tak przygotowanego pojemnika należy włożyć kilka (około 6-7) małych cebul z odciętą górną częścią w celu odsłonięcia miąższu.
Cebule umieszczamy korzeniami skierowanymi w dół, co zapewni im utrzymywanie wilgoci na odpowiednim poziomie. Następnie dolewamy około 50-100 mililitrów wody, nakładamy górną część butelki i umieszczamy na parapecie.
Nie należy podlewać jej zbyt często, aby zapobiec gniciu przygotowanego wypełnienia. Nawodnienie należy dobrać m.in. do wilgotności utrzymywanej w pomieszczeniu czy bieżących potrzeb rośliny.