Łyżki pokryte nalotem nie wyglądają estetycznie. Dlatego ważne jest regularne dbanie o czystość sztućców. Skupimy się na czyszczeniu łyżek ze stali nierdzewnej.
Oczywiście, nie zapomnijmy o sztućcach: łyżkach, widelcach, nożach. Przygotowujemy świeżo zagotowaną wodę (od 1 do 1,5 litra) i głęboki pojemnik. Na dnie garnka układamy warstwę folii, na którą kładziemy sztućce. Następnie wsypujemy po 1 łyżce soli i sody. Chociaż nie jestem pewna roli folii w tej metodzie, bez niej proces nie działa.
Pamiętaj, aby użyć zwykłej soli, bez dodatków i nie jodowanej. W przeciwnym razie może pojawić się trudna do usunięcia biała powłoka na łyżkach! Po zagotowaniu wody zalewamy nią sztućce. Soda zareaguje z wrzątkiem, dlatego używamy głębokiego naczynia.
Gotujemy mieszankę przez 5-10 minut (w przypadku mocniejszych zabrudzeń do 15 minut). Nalot „herbaciany” na łyżkach powinien zniknąć lub znacznie zmięknąć. Po gotowaniu ostrożnie myjemy łyżki gąbką z odrobiną sody. Na koniec, sztućce należy wytrzeć do sucha ręcznikiem.