Cukinię można przerobić na bardzo smaczną mieszankę warzywną, nadającą się do tostów lub do wielu innych zastosowań, a jeśli zostanie zamknięta w gorących słoikach, wystarczy na miesiące.
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w paski, aż zacznie się złocić. Cukinię zetrzyj na grubej tarce i dodaj do cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość posolić i smażyć przez około 4 minuty, ciągle mieszając. Wyłącz kuchenkę i dodaj przecier pomidorowy do garnka.
Można go również zastąpić ketchupem, z części (około 200 gramów) można zrobić pikantny ketchup, w zależności od tego, jak pikantna ma być mieszanka. Następnie dodaj sos Worcestershire, cukier, ocet, pokruszone chili i pieprz do smaku. Jeśli użyłeś gorącego ketchupu, możesz go pominąć. Dobrze wymieszaj.
Włóż mieszaninę do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy około 40 minut, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Po upieczeniu gorącą masę przełożyć do czystych, wysterylizowanych słoików i przykryć. Wcale nie musi być konserwowane, jeśli włożymy je do naprawdę gorących słoików, wytrzyma bardzo długo i nie zepsuje się. Jeżeli jednak się martwisz, profilaktycznie możesz go gotować przez 10-15 minut.