Tatar z cukinii nie tylko do tostów – Oto Instrukcja przygotowania.

Tatar z cukinii nie tylko na tosty – sposób przygotowania

Cukinię można przerobić na bardzo smaczną mieszankę warzywną, nadającą się do tostów lub do wielu innych zastosowań, a jeśli zostanie zamknięta w gorących słoikach, wystarczy na miesiące.

Składniki

  • cukinia – 2000 g
  • cebula – 4 szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 3 łyżeczki
  • czosnek – 10 ząbków
  • cukier – 3 łyżki
  • ocet – 2 łyżki
  • Sos Worcestershire – 5 łyżek
  • przecier pomidorowy – 700 g
  • płatki chili – 1 łyżeczka
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w paski, aż zacznie się złocić. Cukinię zetrzyj na grubej tarce i dodaj do cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość posolić i smażyć przez około 4 minuty, ciągle mieszając. Wyłącz kuchenkę i dodaj przecier pomidorowy do garnka.

Można go również zastąpić ketchupem, z części (około 200 gramów) można zrobić pikantny ketchup, w zależności od tego, jak pikantna ma być mieszanka. Następnie dodaj sos Worcestershire, cukier, ocet, pokruszone chili i pieprz do smaku. Jeśli użyłeś gorącego ketchupu, możesz go pominąć. Dobrze wymieszaj.

Włóż mieszaninę do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy około 40 minut, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Po upieczeniu gorącą masę przełożyć do czystych, wysterylizowanych słoików i przykryć. Wcale nie musi być konserwowane, jeśli włożymy je do naprawdę gorących słoików, wytrzyma bardzo długo i nie zepsuje się. Jeżeli jednak się martwisz, profilaktycznie możesz go gotować przez 10-15 minut.

Mieszanka nadaje się do tostów, jako dodatek do mięs, sos do makaronu lub baza do ślimaków lub słonych pasztetów. Można go także wymieszać z gulaszem, wyobraźnia nie ma granic. Smacznego!

error: Content is protected !!