Najlepsze udka z kurczaka: Zamarynuj je w tej mieszance, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
Niezwykle delikatne udka z kurczaka. Kurczak gościł już na naszych stołach w wielu odsłonach.
Żadne jednak nie było tak soczyste i idealnie rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na fantastyczną marynatę. Niesamowity przepis na najsmaczniejsze pieczone udka z kurczaka z portalu newsy.gotujmy. Mięso drobiowe jest stosunkowo delikatne i łatwe w przygotowaniu. Ponadto jest to jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa, jaki można znaleźć w sklepie.
Jest bogaty w wiele wartości odżywczych, które są tak istotne w racjonalnej i zdrowej diecie. Dlaczego więc odmówić sobie pieczonych udek z kurczaka na obiad? Udka z kurczaka są produktem stosunkowo tanim i stosunkowo łatwym w przygotowaniu.
Marynata odgrywa kluczową rolę, ponieważ dzięki niej mięso będzie aromatyczne i jednocześnie delikatne. Maślanka jest idealna do tej mieszanki! Marynowane w niej udka z kurczaka będą idealnie soczyste i rozpływają się w ustach.
Do marynowanych udek z kurczaka potrzebujemy:
- 6 udek z kurczaka
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- kilka ząbków czosnku
- mielony biały pieprz
- mielony ostry pieprz
- słodka papryka
- sól
- olej roślinny
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy . Do większej miski wlać maślankę. Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek. Mieszamy to wszystko razem. Udka z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Udka możemy również włożyć do zamykanej plastikowej torebki z marynatą i dobrze nią potrząsnąć, aby sos rozprzestrzenił się wszędzie.
Przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu wyjmij udka z lodówki i pozostaw je na 30 minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Następnie wymieszaj udka z kurczaka z odrobiną oleju i ułóż je w naczyniu do pieczenia. Włóż formę do piekarnika. Piec około 45-60 minut.