Gdy tylko goście jej posmakują, będą chcieli dokładkę: Słynny kapuśniak po ukraińsku.
Kapuśniak to tradycyjna słowiańska potrawa przygotowywana w wielu rodzinach. Wszyscy uwielbiają tę aromatyczną zupę. W końcu ma bardzo bogaty smak: lekko kwaśny i jednocześnie słodkawy.
Z takiego pierwszego dania będą zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci. W końcu wybredne dzieci nawet nie poznają, że jedzą kapustę. A jeśli gotujesz kapuśniak po ukraińsku, to krewnych trzeba będzie od niego odciągnąć za uszy.
Kapuśniak ukraiński: wskazówki
Kapusta kiszona bardzo lubi tłuste mięso. Tę zupę najlepiej gotować z żeberkami wieprzowymi. Wtedy pierwsze danie wyjdzie szalenie smaczne i pachnące. To jest powód, dla którego lepiej od razu gotować jak najwięcej. Dlatego przygotowaliśmy przepis na kapuśniak na 5-litrowy garnek.
Składniki:
- 700 g żeberek wieprzowych
- 500 g ziemniaków
- 500 g kapusty kiszonej
- 80 g proso
- 150 g cebuli
- 150 g marchewki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Najpierw pokrój żeberka.
Wysyłamy mięso do ugotowania. Sól bulion. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta.
Marchewki pocieramy na grubej tarce. Wysyłamy do cebuli i smażymy przez kolejne 5-7 minut. Kapustę wycisnąć i pokroić. Dodaj do warzyw. Dusić na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę na patelnię. Dokładnie wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut. Kasza jaglana umyć ciepłą wodą. Następnie napełnij wrzącą wodą i odstaw na 25-30 minut.
Ziemniaki myjemy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę.
Sól i pieprz bulion. Dodaj do tego ziemniaki. Wsyp kaszę jaglaną na patelnię, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Następnie dodaj warzywa. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj liść laurowy, posiekany czosnek i zdejmij z ognia.