Jeśli nie przepadasz za gotowymi nawozami, możesz zastosować tę mieszankę aż trzy razy w sezonie letnim, aby osiągnąć niesamowite efekty.
Wlej ciepłą destylowaną wodę (bez chloru) do pojemnika o pojemności 3 litrów i rozpuść w niej drożdże z cukrem.
Mieszankę umieść w ciepłym miejscu i czasami wstrząsaj.
Po zakończeniu fermentacji, rozcieńcz jedną filiżankę w 10 litrach wody i podlej nią każdą roślinę.
Popiół ochroni rośliny przed insektami oraz nasyci glebę mikroelementami.
10 litrami wody należy zalać dwie garście łusek cebuli oraz dodać 2 litry roztworu do wiadra z wodą. Stosuj co dwa tygodnie przy podlewaniu korzeni.
Nawóz chlebowy zwiększa odporność roślin na choroby oraz nasycenie ich niezbędnymi składnikami odżywczymi.
Aby go przygotować, wystarczy wymieszać kostki drożdży, 500 g rozkruszonego starego chleba, 10 litrów wody i 500 g ściętej trawy, a następnie odstawić na fermentację na 2 dni. Podlewaj przy korzeniach co dwa tygodnie za pomocą konewki.
Właściwe nawożenie jest kluczowe, aby uzyskać obfite zbiory ogórków i poprawić jakość uprawy.