Warzywna zapiekanka: Chłopski przepis na kapustę i ziemniaki, lepszy niż placki ziemniaczane.

Tą zapiekankę z kapustą zrobiła nasza babcia i przepis jest bardzo popularny w naszej rodzinie. Najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa mielonego – jest łatwy i bardzo, bardzo smaczny!

Najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa mielonego – jest łatwy i bardzo, bardzo smaczny! Jeśli nie macie mięsa mielonego, możecie przygotować także wersję całkowicie bezmięsną.

Składniki:

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duży ziemniak, grubo starty
  • 500 g kiszonej kapusty
  • łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 posiekane cebule dymki
  • Drobno posiekana cebula (mniejsza)
  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 1 szklanka mleka
  • proszek do pieczenia
  • Cały kminek
  • majeranek lub oregano
  • sól
  • pieprz
  • Twoje ulubione zioła

Przygotowanie:

Kapustę lekko odciskamy (wodę możemy wykorzystać np. do zupy) i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso włóż do miski. Oczyść i drobno posiekaj cebulę.

Dodaj do mięsa. Dodaj czosnek i kapustę. Dokładnie wymieszaj i połącz.

Do masy mięsnej dodać mąkę, proszek i resztę składników. Mieszamy wszystko. Dodaj więcej smaku, a powstanie grubsze, ale dające się smarować ciasto.

Powinno wyglądać mniej więcej jak placki ziemniaczane. Przygotuj większą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto i posyp kostkami boczku.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni. na złoty kolor. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!