Najpierw należy przygotować liście umieszczając główkę kapusty w mikrofalówce na około 10 minut ustawiając na niską moc. Po tym czasie trzeba oddzielić liście i odciąć te grubsze oraz twardsze części.
Do przygotowania nadzienia wystarczy posiekać składniki takie jak: cebulę krojąc ją na kawałki czy też półpierścienie, marchewkę trąc na tarce o średnich oczkach, natomiast paprykę krojąc w paseczki, a ostrą paprykę w plasterki.
Przygotowaną cebulę trzeba podsmażyć na roślinnym oleju aż do momentu, kiedy będzie ona przezroczysta. Potem wrzucić jeszcze do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, paprykę jak również paprykę chili.
Wszystkie składniki smażyć do ich miękkości, jednakże co jakiś czas mieszając, aby wszystko razem dobrze połączyło się ze sobą i jednocześnie nie przypaliło. Po tym procesie, naczynie zdjąć z ognia, a potem je ostudzić.
Przygotowując marynatę należy do wody wsypać sól, cukier, ziele angielskie oraz listki laurowe i wszystko razem zagotować. Po wyłączeniu ognia wlać ocet i wszystko razem wymieszać.