Wątróbka drobiowa z cebulą i wspaniałym smakiem: Szybki obiad dla całej rodziny.

Doskonały przepis na wątróbkę drobiową po węgiersku. U nas w domu zakochaliśmy się w tym prostym i szybkim daniu od pierwszego spróbowania.

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej (może być też wieprzowa)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki domowego smalcu (lub oleju)
  • 1 łyżka wysokiej jakości mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka wysokiej jakości mielonej czerwonej ostrej papryki
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • pokruszony suszony majeranek do smaku
  • sól dla smaku
  • ok. 100 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Umytą i wysuszoną wątrobę pokroić w małe paski.

Drobno pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym domowym smalcu na prawie brązowy kolor. Podsmaż wątróbkę wieprzową na cebuli szparagowej, ciągle mieszając.

Podczas smażenia z jego powierzchni wypadają drobne okruchy wątróbki, które razem z cebulą w naturalny sposób zagęszczają sok, nigdy nie jest on zagęszczany mąką. Gdy wątróbka się usmaży, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy. Dodaj tylko około dwóch szczypt majeranku.

Zdejmij patelnię z wątróbką z ognia. Dodaj obie papryki, pozwól im całkowicie rozpuścić się w tłuszczu. Stawiamy z powrotem na ogień i na tym cebulowo-paprykowym spodzie podsmażamy przez chwilę wątróbkę.

Daje to wątrobie mocny posmak papryki i cebuli, trzeba uważać, aby papryka się nie przypaliła. Wątroby nie solimy, żeby nie stwardniała . Wlać około 100 ml wrzącej wody, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu do miękkości.

Gotować około 10 minut, nie dłużej, aby wątróbka nie stwardniała. Kiedy wątroba jest gotowa, soku powinno być mało, w zasadzie jest duszona prawie do tłuszczu.

Gorącą wątróbkę posolić na talerzu i podawać z chlebem, ryżem lub innym dodatkiem do smaku. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!