Najlepszy, sprawdzony przepis na placek po węgiersku – placek po zbójnicku.

Placek po węgiersku to danie spotykane bardzo często w zajazdach i restauracjach z kuchnią regionalną. Jego główne składniki to chrupiące placki ziemniaczane, lub jeden duży placek, podane z gulaszem wieprzowym lub wołowym.

Gulasz zwykle przyrządzany jest na sposób węgierski czyli pikantny z dodatkiem papryki. Placek z gulaszem podawany jest z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany dla złagodzenia pikantnego smaku.

SKŁADNIKI

1 – 2 PORCJE

  • Gulasz z mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • do podania: śmietana i natka pietruszki

Przygotowanie

  • ziemniaki zetrzeć na cienkie wiórki.
  • sok z ziemniaków odsączyć jak ścieknie po kilku minutach od tarcia
  • do ziemniaków dodać startą cebulę i jajko
  • doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać
  • dosypać mąki, tak aby lekko zagęścić ziemniaki, uważając by ciasto nie stało się zbyt gęste
  • Placki smażyć na oleju roślinnym aż się zarumienią i będą chrupiące
  • Wcześniej przygotowany gulasz należy podgrzać w czasie gdy będą smażone placki

Na talerz należy nałożyć 2-3 placki (w zależności od wielkości), na placki nałożyć gulasz i kleks lub dwa gęstej kwaśnej śmietany. Dla przyozdobienia dołożyć kilka listków natki pietruszki.

Jeżeli usmażony placek ziemniaczany jest wielkości talerza, nakładamy gulasz na jego połowę, a następnie placek składamy na pół. Śmietanę i natkę pietruszki należy wtedy nałożyć na wierzch placka. Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Content is protected !!