Tęsknisz za idealnymi nadziewanymi wietrznikami jak u babci? Przygotuj je teraz samodzielnie według tej oryginalnej 100-letniej receptury. Doskonały smak, który przeniesie Cię do czasów dzieciństwa!
Składniki:
Na ciasto:
- 350 ml wody
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 l soli
- 4 jajka
Na krem:
- 500 ml mleka
- 80 g puddingu waniliowego lub mąki kukurydzianej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 250 g bitej śmietany
- 12 g usztywniacza do ubijania
- cukier puder
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj masło i sól.
Podgrzej na kuchence, aby masło się rozpuściło i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, delikatnie mieszając. Gdy ciasto przyklei się do dna, gotowe. Przenieś go do czystej miski i pozwól mu ostygnąć. Następnie zaczynamy mieszać ciasto mikserem. Jaja przetwarzamy jeden po drugim.
Tak przygotowane ciasto składamy do ozdobnego woreczka z końcówką. Za jego pomocą formujemy jednakowej wielkości wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść talerz w nagrzanym piekarniku.
Najpierw piecz wieńce w temperaturze 250°C przez 12 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut. Podczas pieczenia wieńców przygotujemy krem. W misce wymieszaj pudding (lub mąkę kukurydzianą) z niewielką ilością mleka. Do garnka wlać resztę mleka, dodać ubite żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy. Łączymy wszystko razem.
Ubij trzepaczką, włóż do kuchenki, wymieszaj z budyniem. Gęstą śmietanę gotujemy cały czas mieszając. Przełóż śmietankę do czystej miski. Przykryj folią spożywczą i ostudź.
Upieczone wieńce wyjmujemy z piekarnika, kroimy na pół i zostawiamy do ostygnięcia na blasze do pieczenia. Bitą śmietanę mieszamy z usztywniaczem i ubijamy na stałą bitą śmietanę. Napełnimy nim torbę z dekoracją i wypełnimy wietrzniki. Wierzch posyp cukrem pudrem i możesz podawać.