Smakują jak u babci: 100-letni przepis na doskonałe wietrzniki.

Tęsknisz za idealnymi nadziewanymi wietrznikami jak u babci? Przygotuj je teraz samodzielnie według tej oryginalnej 100-letniej receptury. Doskonały smak, który przeniesie Cię do czasów dzieciństwa!

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 ml wody
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 l soli
  • 4 jajka

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 80 g puddingu waniliowego lub mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 250 g bitej śmietany
  • 12 g usztywniacza do ubijania
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, dodaj masło i sól.

Podgrzej na kuchence, aby masło się rozpuściło i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, delikatnie mieszając. Gdy ciasto przyklei się do dna, gotowe. Przenieś go do czystej miski i pozwól mu ostygnąć. Następnie zaczynamy mieszać ciasto mikserem. Jaja przetwarzamy jeden po drugim.

Tak przygotowane ciasto składamy do ozdobnego woreczka z końcówką. Za jego pomocą formujemy jednakowej wielkości wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść talerz w nagrzanym piekarniku.

Najpierw piecz wieńce w temperaturze 250°C przez 12 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut. Podczas pieczenia wieńców przygotujemy krem. W misce wymieszaj pudding (lub mąkę kukurydzianą) z niewielką ilością mleka. Do garnka wlać resztę mleka, dodać ubite żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy. Łączymy wszystko razem.

Ubij trzepaczką, włóż do kuchenki, wymieszaj z budyniem. Gęstą śmietanę gotujemy cały czas mieszając. Przełóż śmietankę do czystej miski. Przykryj folią spożywczą i ostudź.

Upieczone wieńce wyjmujemy z piekarnika, kroimy na pół i zostawiamy do ostygnięcia na blasze do pieczenia. Bitą śmietanę mieszamy z usztywniaczem i ubijamy na stałą bitą śmietanę. Napełnimy nim torbę z dekoracją i wypełnimy wietrzniki. Wierzch posyp cukrem pudrem i możesz podawać.

Smacznego!

error: Content is protected !!