Dzisiejszy przepis na winogrona jest idealny sposobem na to, by przechowywać nawet przez dwa lata owoce ze swojej działki, czy ogródka.

Lato obfituje w owoce – maliny, truskawki, jagody czy winogrona! Nasze desery oraz sałatki mogą być kolorowe, słodkie i zdrowe. Ale jak smakosze owoców mogą urozmaicić swoją dietę zimą?

Niestety w naszym klimacie nie ma wówczas dużego wyboru owoców. Nic straconego! Są owoce, które możemy zebrać/kupić latem i odpowiednio przygotować na zimę. Doskonałym przykładem są winogrona. Ich przygotowanie na zimę nie jest wcale trudne.

Możemy też dobrać je wedle własnych upodobać. dobrze sprawdzą się wszystkie odmiany winogron: białe, niebieskie, z pestkami bądź bez. Do ich przygotowania pna zimę poza winogronami potrzebny nam będzie cukier, cytryna (opcjonalnie, jeżeli winogrona są zbyt słodkie) i woda (w razie potrzeby).

Składniki:

Na 1 kg białych winogron / 1,5 kg ciemnych rekomendujemy 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

error: Content is protected !!