Nazywany starożytnym eliksirem zdrowia, miłości i młodości, mowa oczywiście o czosnku dostępnym w każdym markecie.
Ta mieszanka pomoże Ci pozytywnie wpłynąć na Twój system odpornościowy. Przy regularnym zażywaniu zapomnisz, że coś takiego jak przeziębienie istnieje.
Składniki:
- 200 g miodu
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka kurkumy
- 1 nieprzetworzona chemicznie cytryna
Przygotowanie:
Czyścimy czosnek, w celu oczyszczenia go za jednym razem zamiast każdego ząbka osobno, włóż czosnek do suchego naczynia, najlepiej garnka, przykryj pokrywką i mocno potrząśnij, dzięki temu czosnek zostanie obrany i oczyszczony bez zbędnego nadmiaru pracy.
Kroimy cytrynę i jej skórkę, którą z dokładnością myjemy, wrzucamy wraz z czosnkiem do miski i miksujemy. Dodajemy kurkumę i miód. Uzyskaną substancję przelewamy do preferowanego naczynia, które można dokładnie zamknąć i odstawiamy do lodówki.
Stosowanie:
- 2 łyżeczki dziennie, 1 rano i 1 w południe
Czosnek to naturalny antybiotyk, który wspiera działania układu immunologicznego. Wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Zawiera selen i allicynę, dzięki czemu łagodzi stan stłuszczenia wątroby poprzez zwiększenie produkcji żółci. Również doskonale oczyszcza wątrobę.
Peter Molano, który jest dyrektorem Jednostki Badawczej Miodu na Uniwersytecie Waikato w Nowej Zelandii, powiedział, że miód jest antybakteryjny, ponieważ pszczoły dodają enzym wytwarzający nadtlenek wodoru. Warto też dodać, że miód był wykorzystywany w większości kultur i jest do dnia dzisiejszego.
Dzięki właściwościom antyseptycznym i antytoksycznym miodu można go stosować jako lekarstwo na problemy skórne, a nawet rany. Na sezonowe alergie miód także będzie skuteczny, nie wspominając już o leczeniu bólu gardła, kaszlu i problemów z zaśnięciem. Ma właściwości przeciwzapalne.
Kurkuma zawiera uzdrawiające składniki, jest bogata w witaminę B6, C, E, K i niezbędne minerały: miedź, cynk, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, mangan. Już od średniowiecza wiadomo było o korzystnych działaniach tej przyprawy.
Według badań kurkuma działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, do tego zwalcza wolne rodniki. Zawiera kurkuminoidy, które działają kojąco, antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Jak wiadomo, cytryna zawiera wielkie ilości witaminy C, która wspomaga regenerację organizmu i układu odpornościowego. Po zjedzeniu 100 gramów cytryny nasz organizm otrzymuje 45 mg witaminy C. Zwiększa ochronę organizmu, jest przeciwutleniaczem, zwalcza bakterie i wirusy.