Wystarczy patelnia: Przygotuj to ciasto warstwowe bez piekarnika i innych trudności. Przepis.

Nowy Rok i Boże Narodzenie już minęły, a do 8 marca jeszcze daleko. Nie odmawiaj sobie słodyczy, jeśli dusza domaga się wakacji! Ciasto warstwowe bez pieczenia okazuje się nisko budżetowe i łatwe w przygotowaniu.

Jednocześnie smaku i aromatu tego przysmaku nie da się wyrazić słowami. Ciasto jest delikatne, piękne, a jednocześnie nie za słodkie, ani tłuste. Sam krem smakuje jak roztopione lody. To świetna wersja ciasta, w której nie trzeba nawet włączać piekarnika!

SKŁADNIKI CIASTA

  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI KREMU

  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g) cukier
  • 1-2 łyżki stołowe. l. skrobia
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1-2 g wanilii

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania ciasta mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Zetrzyj masło i zmiel je z mąką na kruszonkę. Miękisz powinien wyjść jednorodny i kruchy.

Na patelni z grubym dnem, na średnim ogniu, smażyć ciasto cały czas mieszając. W rezultacie ciasto powinno stać się złote. Gotowe ciasto przełóż z patelni do miski.

Do rondelka ubić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj mikserem. Dodaj tam kawałek masła i śmietany. Wszystko wymieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i zagotuj.

Śmietanę gotuj przez 6 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Krem powinien być gęsty.

Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części, a następnie oddzielić kolejną część do posypania. Wlej trochę okruchów na dno naczynia do pieczenia. Powinna wyjść cienka, równomierna warstwa.

Na ciasto posmarować około 2 łyżkami (ze szkiełkiem) śmietany. Krem delikatnie rozsmarować łyżką, następnie wsypać nową warstwę okruchów mąki. Na wierzch ponownie posmaruj kremem.

Następnie ponownie dodaj okruchy i przykryj pozostałym kremem. Wierzch ciasta posyp tartą bułką. Przykryj ciasto talerzem i wstaw do lodówki na noc, aby dobrze nasiąkło.

Rano wyjmij ciasto z foremki i pergaminu i pokrój na porcje. Ciasto dobrze trzyma swój kształt i świetnie wygląda. Smacznego!

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!