Wystarczy patelnia: Przygotuj to ciasto warstwowe bez piekarnika i innych trudności. Przepis.
Nowy Rok i Boże Narodzenie już minęły, a do 8 marca jeszcze daleko. Nie odmawiaj sobie słodyczy, jeśli dusza domaga się wakacji! Ciasto warstwowe bez pieczenia okazuje się nisko budżetowe i łatwe w przygotowaniu.
Jednocześnie smaku i aromatu tego przysmaku nie da się wyrazić słowami. Ciasto jest delikatne, piękne, a jednocześnie nie za słodkie, ani tłuste. Sam krem smakuje jak roztopione lody. To świetna wersja ciasta, w której nie trzeba nawet włączać piekarnika!
SKŁADNIKI CIASTA
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI KREMU
- 50 g masła
- 2 jajka
- 150 g) cukier
- 1-2 łyżki stołowe. l. skrobia
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 1-2 g wanilii
PRZYGOTOWANIE
Do przygotowania ciasta mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Zetrzyj masło i zmiel je z mąką na kruszonkę. Miękisz powinien wyjść jednorodny i kruchy.
Na patelni z grubym dnem, na średnim ogniu, smażyć ciasto cały czas mieszając. W rezultacie ciasto powinno stać się złote. Gotowe ciasto przełóż z patelni do miski.
Do rondelka ubić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj mikserem. Dodaj tam kawałek masła i śmietany. Wszystko wymieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i zagotuj.
Śmietanę gotuj przez 6 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Krem powinien być gęsty.
Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części, a następnie oddzielić kolejną część do posypania. Wlej trochę okruchów na dno naczynia do pieczenia. Powinna wyjść cienka, równomierna warstwa.
Na ciasto posmarować około 2 łyżkami (ze szkiełkiem) śmietany. Krem delikatnie rozsmarować łyżką, następnie wsypać nową warstwę okruchów mąki. Na wierzch ponownie posmaruj kremem.
Następnie ponownie dodaj okruchy i przykryj pozostałym kremem. Wierzch ciasta posyp tartą bułką. Przykryj ciasto talerzem i wstaw do lodówki na noc, aby dobrze nasiąkło.
Rano wyjmij ciasto z foremki i pergaminu i pokrój na porcje. Ciasto dobrze trzyma swój kształt i świetnie wygląda. Smacznego!