Kapusta z mięsem tworzą doskonałą kompozycję smaków, ale rzadko spotyka się ją w takiej postaci. Stąd moje zaproszenie, by spróbować samodzielnie przygotować taką wspaniałą zapiekankę! Jej główne składniki to: mielone mięso i kapusta.
Na początek, zajmijmy się kapustą. Po zdjęciu górnych liści włóż ją do dużego rondla z gotującą się wodą i zaczekaj do rozdzielenia liści. Gotuje je od tego momentu przez kolejne 2 minuty, po czym trzeba je wyjąć i wystudzić.
Kolejny krok to pozbycie się twardych części kapusty, poprzez ich odkrojenie. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na patelni.
Aby przygotować ziemniaki, obierz je. Potem przygotuj tarkę o dużych oczkach i dodaj je w takiej postaci do gotowego w połowie mięsa. Nadzienie jest już gotowe, wystarczy je tylko doprawić i wymieszać.
Ułóż kapustę w naczyniu żaroodpornym na dnie, tak aby je całkowicie pokryła. Na tym umieść połowę nadzienia i pokryj je masą jajeczną przygotowaną w poprzednim kroku.
Od wierzchu posmaruj zapiekankę kwaśną śmietaną. Piecz wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Twoje danie jest już gotowe!