Przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak również dorosłym: Przepis na naprawdę pyszną zupę.

Jeśli zależy nam na zupie, którą mogą jeść także dzieci, to świetnym rozwiązaniem jest zupa-sniezka, którą będzie można podawać na tygodniu, jak i na weekendach. Dobrze jest zatem poznać, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania takiego obiadu.

Składniki:

  • 1/2 średniej cebuli,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • przyprawy do smaku w tym może być pieprz,
  • świeże zioła,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 puszka zielonego groszku.

Przygotowanie:

Do przygotowania takiej zupy, trzeba umyć i obrać cebule oraz marchewki. Dobrze jest je zetrzeć na grubej tarce, a następnie ziemniaki pokrój w kostkę i jajka należy ugotować na twardo. Warzywa dobrze jest podsmażyć na maśle i kuchenkę należy wyłączyć wtedy, kiedy będzie marchewka miękka, a cebula będzie przeźroczysta.

Do gotującego się bulionu trzeba dodać ziemniaki i zielony groszek oraz wlać również zalewę z puszki. Ziemniaki trzeba gotować, aż będą półmiękkie, a następnie dobrze jest dodać warzywa i starte jajka. Zupę należy gotować przez kilka minut, a następnie dodać do niej świeże zioła oraz przyprawy.

Zupę dobrze jest podawać na gorąco wraz ze śmietaną, najlepiej kwaśną i ze świeżymi ziołami. Tak przygotowaną zupę można bez problemu podawać rodzinie oraz gościom. Smacznego!

error: Content is protected !!