Zdrowe lemoniady o smaku owoców i ziół: Przez całe lato nie kupuję słodzonej wody ze sklepu.
53
Jeśli szukasz orzeźwienia w upalne dni i nie chcesz sięgać po przesłodzone lemoniady ze sklepu, mamy dla Ciebie doskonałe, w 100% naturalne porady.
Wszystkie lemoniady aromatyzowane są wyłącznie słodkimi, świeżymi owocami i ziołami. Zapomnij o sztucznych słodzikach i gazowanej wodzie mineralnej. Najlepsze orzeźwienie można znaleźć tylko w czystej naturze.
Potrzebujemy:
- Owoce: możesz wybrać dowolny rodzaj owoców z wyjątkiem bananów. Zawsze upewnij się, że owoc jest wystarczająco dojrzały – aby był słodki i aromatyczny. Cytrusy, jagody, ananas lub truskawki to doskonały wybór.
- Zioła: Zioła doskonale uzupełniają i wzmacniają smak owoców. Spokojnie możesz wykorzystać miętę lub inne zioła, które masz pod ręką. Zioła powinny być świeże i w dobrym stanie – nie suszone.
- Woda z kranu
- Lód
- Coś do kruszenia lodu – chochla lub dłuższy moździerz.
- Dzbanek lub inny pojemnik na lemoniadę
Świeża lemoniada cytrusowa
Potrzebujemy (na 2 litry):
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- Woda
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Pokrój owoce i plasterki. Włóż do pojemnika na lemoniadę i zmiksuj. Dodać lód – ponownie rozkruszyć, zalać wodą i wymieszać.
Lemoniada ananasowa z miętą
Potrzebujemy (na 2 litry):
- 1 szklanka kawałków świeżego ananasa
- 1 gałązka mięty
- Woda
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Umytą miętę włóż do pojemnika i rozgnieć. Następnie dodać owoce i ponownie zmiksować. Dodaj lód i wodę. Wymieszaj lemoniadę.
Lemoniada arbuzowa z rozmarynem
Potrzebujemy (na 2 litry):
- 1 szklanka kawałków świeżego arbuza
- 1 gałązka rozmarynu
- Woda
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Kawałki arbuza wraz z rozmarynem włóż do pojemnika i rozgnieć. Dodać lód, wymieszać i zalać wodą.
Lemoniada jeżynowo-szałwiowa
Potrzebujemy (na 2 litry):
- 3-4 liście szałwii
- 1 szklanka jeżyn
- Woda
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Zmiksuj szałwię z jeżynami, dodaj lód i wymieszaj. Zalać wodą.
Lemoniada malinowa z limonką
Potrzebujemy (na 2 litry):
- 2 limonki
- 1 szklanka malin – świeżych lub mrożonych
- Woda z kranu
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Limonki pokroić na ćwiartki i włożyć do szklanki razem z malinami. Rozgnieć rączką chochli, dodaj lód i ponownie ugnieć. Zalać wodą.