Ten przepis każdy powinien znać: Przepis, który pozwoli Ci przygotować wyjątkowy napar leczniczy.
Orzech włoski (Juglans regia) nazywany jest, w niektórych regionach „drzewem życia”, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.
Liście tego drzewa mają leczniczy wpływ na ludzki organizm. Można również wykorzystywać przy sprzątaniu, ponieważ wykazują właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Roślina odstrasza też uciążliwe insekty. Muchy i komary nie znoszą zapachu orzecha włoskiego.
Surowiec zielarski
Dobroczynne działanie liści orzecha włoskiego znane jest od stuleci. Napar z nich można stosować do wspomagania leczenia trudno gojących się ran, działa przeciwgrzybiczo, aseptycznie i ściągająco. Poza tym działają:
- hemostatycznie
- stymulująco na układ odpornościowy
- przeciwbólowo
Wykazują też działanie przeciwpasożytnicze.
Ziołolecznictwo
Medycyna ludowa ceni ten niecodzienny surowiec, który można stosować na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie odwaru. W celu przygotowania takiego specyfiku należy zebrać czerwcowe liście drzewa, zmiażdżyć je i zalać wrzątkiem. Naczynie przykryć i pozostawić miksturę na co najmniej 20 minut.
Można do tego celu użyć także suszonych liści drzewa. Podobnie przygotowuje się odwar, z tą różnicą, że należy gotować go pod przykryciem, przez ok. 10 minut. Bez względu na to, na jaką formę ekstraktu z liści orzecha włoskiego się zdecydujemy, pić należy go raz dziennie, na czczo.
Zarówno napar jak i odwar z liści orzecha włoskiego, stosowane wewnętrznie, mają działanie wspomagające leczenie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego i zakażeniach jego pasożytami. Stosowane zewnętrznie jako płukanka do włosów, farbują je na ziemny kolor, mogą przykryć początki siwizny. Pomagają przy łupieżu, a także leczeniu trądziku młodzieńczego.
Nalewka
Orzech włoski to cenne roślina, z której orzechów, ich zielonych skorupek, a także liści, można przygotować nalewkę. Innym, mniej znanym zastosowaniem jest domowe przygotowanie oleju z orzecha, o cennych właściwościach zdrowotnych. Przyrządzenie go jest bardzo proste.
Wystarczy 80 g. zmiażdżonych, świeżych liści orzecha i 300 ml rafinowanego oleju roślinnego, dobrej jakości. Mieszaninę należy przechowywać w naczyniu z ciemnego szkła, w temperaturze pokojowej. Już po miesiącu można korzystać z dobrodziejstw tego leku z domowej apteczki, wspomagając leczenie problemów skórnych, a także trudno gojących się ran.
Ostrzeżenie
UWAGA! Wewnętrznie specyfików z udziałem orzecha włoskiego nie mogą stosować osoby z alergią na orzechy i kobiety w ciąży i karmiące piersią! Jest zabroniony również dla osób z chorobami układu krążenia i podwyższoną krzepliwością krwi. Także pacjenci po zawałach i udarach powinni skonsultować się z lekarzem, zanim zaczną stosować ziołowe specyfiki z udziałem orzecha włoskiego.