Ziemniaczane gniazdka z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw i serem. To proste i smaczne danie, które na pewno zachwyci Wasze podniebienia.

Dzisiaj przygotujemy wyjątkowe danie – ziemniaczane gniazdka z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw i serem. To proste i smaczne danie, które na pewno zachwyci Wasze podniebienia! Zaczynajmy!

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków (obranych i pokrojonych)
  • Woda (do gotowania ziemniaków)
  • Sól (do smaku)
  • 1 cebula (pokrojona)
  • 1 papryka (pokrojona w kostkę)
  • 450 g mielonego mięsa
  • Papryka (przyprawa), czarny pieprz (do smaku)
  • 1 pomidor (pokrojony w kostkę)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 30 g masła
  • Pęczek koperku (posiekany)
  • 100 g sera (starty)
  • Olej roślinny (do smażenia i smarowania)

Przygotowanie:

Zalej pokrojone ziemniaki wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki na puree. Dodaj do puree 30 g masła i posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż pokrojoną cebulę, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną paprykę oraz 450 g mielonego mięsa.

Dopraw solą, papryką i czarnym pieprzem. Smaż, mieszając, aż mięso się usmaży. Dodaj pokrojonego pomidora, koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Duś całość na średnim ogniu przez 3-5 minut. Nasmaruj naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia olejem roślinnym. Z ziemniaczanego puree formuj kształty, tworząc gniazdka.

Aby ułatwić formowanie, smaruj ręce olejem roślinnym. W każdym gniazdku zrób wgłębienie na nadzienie. Na dno każdego gniazdka włóż odrobinę startego sera, następnie dodaj przygotowane mielone mięso. Posyp wierzch resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Przed podaniem posyp danie świeżą posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i koloru.

Smacznego! Te pyszne ziemniaczane gniazdka z nadzieniem z mięsa i serem są idealnym daniem na każdą okazję.

error: Content is protected !!