Zalej pokrojone ziemniaki wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki na puree. Dodaj do puree 30 g masła i posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż pokrojoną cebulę, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną paprykę oraz 450 g mielonego mięsa.
Dopraw solą, papryką i czarnym pieprzem. Smaż, mieszając, aż mięso się usmaży. Dodaj pokrojonego pomidora, koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Duś całość na średnim ogniu przez 3-5 minut. Nasmaruj naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia olejem roślinnym. Z ziemniaczanego puree formuj kształty, tworząc gniazdka.
Aby ułatwić formowanie, smaruj ręce olejem roślinnym. W każdym gniazdku zrób wgłębienie na nadzienie. Na dno każdego gniazdka włóż odrobinę startego sera, następnie dodaj przygotowane mielone mięso. Posyp wierzch resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Przed podaniem posyp danie świeżą posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i koloru.