Głównym atutem tej sałatki są ogórki – nawet w mroźne, zimowe dni urzekają swym świeżym smakiem i aromatem, i sprawiają wrażenie, jakby dopiero przed chwilą zebrano je z ogrodu. Jeśli więc przygotujesz „Zimowego Króla” w sezonie ogórkowym, przez cały rok będziesz mogła wracać do ciepłych dni zamkniętych w pachnącej świeżością sałatce.
Dokładnie myjemy ogórki, mocząc je przez około godzinę w chłodnej wodzie. Następnie kroimy je w plastry lub półpierścienie. Obieramy i myjemy cebulę i pokrój ją podobnie jak wcześniej ogórki. Oba składniki umieszczamy w dużej misce. Doprawiamy 2 łyżkami soli i odstawiamy na ok. pół godziny, tak by ogórki puściły soki.
Jeśli chcemy dodać koperek, starannie płuczemy go i drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy ocet, dodajemy pieprz i cukier i wszystkie składniki mieszamy. Następnie wrzucamy zaparzone wcześniej warzywa. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, od czasu do czasu mieszając.
Czekamy, aż ogórki lekko zmienią kolor. Wtedy ściągamy sałatkę z ognia i przekładamy do wysterylizowanych wcześniej słoików. Napełniamy je do pełna – marynata powinna w całości przykryć warzywa. Następnie zakręcamy nakrętkę, stawiamy słoiki do góry dnem i przykrywamy kocem. Czekamy, aż ostygną