Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę przygotować, spróbuj tej zupy fasolowo-mięsnej, pełnej różnorodnych smaków, aromatów i tekstur. Można podawać ze świeżym pieczywem i łyżką kwaśnej śmietany, która pięknie zmiękcza zupę.
Umyte i oczyszczone mięso pokroić w kostkę i krótko podsmażyć w głębokim garnku. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać je 1500 ml wody. Następnie gotuj wszystko przez 15 minut.
Na patelni podsmaż posiekaną kiełbasę, dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, bakłażan, paprykę i por. Następnie dodać łyżeczkę cukru, wszystko dokładnie wymieszać i dusić całość pod przykryciem przez 7 minut.
Drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili i dodaj je na patelnię. Dopraw mieszaninę koncentratem pomidorowym, słodką papryką, bazylią, kminkiem i solą. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Dodaj fasolę z puszki, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 2 minuty. Następnie przełożyć do garnka z mięsem, wszystko dokładnie wymieszać i gotować zupę jeszcze przez 15-20 minut.