Zupa maślankowa z młodymi ziemniakami i jajkami wręcz rozpływa się w ustach. Przepis.

Składniki:

  • 600 ml maślanki
  • 100 ml kremu
  • 5-6 małych młodych ziemniaków
  • jajka na twardo – jedno na porcję
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • nasiona kminku
  • sól
  • cukier
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki kroimy na kawałki i gotujemy z przyprawami i solą do miękkości. Umieść wodę tuż nad ziemniakami. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Rozpuść masło i pozwól, aby masło i czosnek krótko się spieniły. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zalewamy wodą z ziemniaków, dodajemy pokrojonego pora i gotujemy około 10-15 minut.

Dodaj gotowaną zupę do ziemniaków. Weź trochę zupy i wymieszaj ją z maślanką i śmietaną. Następnie wszystko łączymy i krótko gotujemy. Zupę doprawiamy cukrem lub solą. Pokrój jajko na talerz i zalej gorącą zupą. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

error: Content is protected !!