Co decyduje o jakości przyrządzanej przez nas zupy?. Kolor, aromat, wyrazistość i odpowiednie zbalansowanie smaku, a także w określonych przypadkach gęstość lub klarowność. Istnieją na szczęście pewne zasady pozwalające nam, niezależnie od rodzaju zupy, osiągnąć zamierzony efekt.
W przypadku niektórych zup (przede wszystkim rosołu) o końcowym sukcesie decyduje klarowność. W tym celu tuż po zagotowaniu wywaru niezbędne jest ściągnięcie z jego powierzchni powstałej piany oraz osadzonego tłuszczu.
Czynność musimy powtórzyć kilkukrotnie. W przypadku gdy piana zdąży osiąść na dnie garnka, dolewamy szklankę zimnej wody. Spowoduje to ponowne osadzenie piany na powierzchni. Wspaniałe właściwości posiada cebula. Upieczona wcześniej w piekarniku zapewni wywarom mięsnym piękny złocisty kolor i świetnie podbije smak.