Doskonałe zupy, które można zrobić w kilka minut i smakują jak za czasów dzieciństwa. Doskonałe przepisy od kucharza!
Dodatkowo:
Namoczone wcześniej rośliny strączkowe, posiekane ziemniaki i marchewkę ugotować do półmiękkości w około litrze bulionu warzywnego, dodać przyprawy i szczyptę soli. Jeśli robimy pieczeń, cebulę podsmażamy na oleju, oprószamy mąką, robimy pieczeń, dodajemy paprykę i czosnek, chwilę smażymy (nie długo, bo zrobi się gorzka), zalewamy wodą i mieszamy, dodajemy do zupę i dokończyć gotowanie. Na koniec dodać majeranek lub szczypiorek.
Umytą soczewicę gotujemy razem z liściem laurowym. Przed zakończeniem gotowania dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, posolić i dokończyć gotowanie. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do ugotowanej soczewicy i razem zagotować. Na koniec zakwasić do smaku octem lub sokiem z cytryny.