Przepisy na najlepsze zupki z przedszkola, prosto od kucharki: Bardzo szybkie i tak smaczne – smaki dzieciństwa

Doskonałe zupy, które można zrobić w kilka minut i smakują jak za czasów dzieciństwa. Doskonałe przepisy od kucharza!

Zupa jarzynowa

  • Mieszane rośliny strączkowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • Sól, pieprz, papryka mielona
  • Możesz zostawić zupę całkowicie bez zasmażki dla dzieci, ale jeśli chcesz zasmażkę:
  • Cebula
  • Olej
  • Mąka

Dodatkowo:

  • Majeranek, pietruszka

Przygotowanie:

Namoczone wcześniej rośliny strączkowe, posiekane ziemniaki i marchewkę ugotować do półmiękkości w około litrze bulionu warzywnego, dodać przyprawy i szczyptę soli. Jeśli robimy pieczeń, cebulę podsmażamy na oleju, oprószamy mąką, robimy pieczeń, dodajemy paprykę i czosnek, chwilę smażymy (nie długo, bo zrobi się gorzka), zalewamy wodą i mieszamy, dodajemy do zupę i dokończyć gotowanie. Na koniec dodać majeranek lub szczypiorek.

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • 250 g soczewicy
  • woda
  • liść laurowy
  • 200 g ziemniaków
  • sól (szczypta)
  • 2,5 dl kwaśnej śmietany (może być śmietana do gotowania)
  • 30 g mąki pszennej
  • ocet lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Umytą soczewicę gotujemy razem z liściem laurowym. Przed zakończeniem gotowania dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, posolić i dokończyć gotowanie. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do ugotowanej soczewicy i razem zagotować. Na koniec zakwasić do smaku octem lub sokiem z cytryny.

error: Content is protected !!